Wij mochten van mevrouw van Dijk uit Putten de correspondentie van haar vader Jan Pastoor ontvangen die hij heeft geschreven vanuit kamp Vught en Dachau. Een unieke verzameling brieven die een goed beeld geven over de situatie in die tijd.

We willen beginnen met een briefje dat Jan over het hek van kamp Vught heeft gegooid in de hoop dat iemand het zou vinden en naar zijn vrouw in Hilversum aan de Musschenstraat 68 zou sturen.

”Lieve Joop en kinderen,

Hopende dat dit bericht je bereiken mag. Ik ben goed gezond en vol goede moed voor de toekomst.

Houd jullie je ook maar goed, alles komt in orde. Stuur het volgende zo gauw mogelijk met postpakket op:

Brood, suiker, jam, shag, vraag dan maar aan vader, handdoeken, sokken, zeep, scheergereedschap, ondergoed, geen brieven erin.

Je mag iedere week een pakket sturen, misschien nog wel vaker. Doe je best, we komen hier van alles te kort.

Stuur naar onder:
No. 5948 J. Pastoor
Concentratiekamp Vught
Blok 15a

Geef alles ook door aan het volgende adres, dat deze man zijn vrouw ook een pakket kan sturen:

J.G. Roza
1ste Anjeliersdwarsstraat 12-14
Amsterdam

Ga er zo mogelijk zelf even heen. Met hem is ook alles goed. Feliciteer zijn vrouw en zoontje.

Zijn adres is hier:
No. 5964 J. G. Roza
Concentratiekamp Vught
Blok 15a

De hartelijk groeten Annie veel gefeliciteerd.

Stuur dit briefje naar
J. Pastoor
Mussenstraat 68
Hilversum”

Het briefje heeft de Musschenstraar 68 bereikt, of er een pakket met de gevraagde spullen is gestuurd is niet bekend.

jan-pastoor

Jan Pastoor

jan-pastoor2

jan-pastoor3

jan-pastoor4

Vanaf mei 1943 zit Jan in kamp Vught. In de brieven word duidelijke dat men elke 4 weken één brief mocht schrijven. Jan verblijft in Blok 15a en schrijft met name aan zijn vrouw en kinderen in Hilversum. De strekking van de brieven is altijd vrijwel hetzelfde. Jan geeft aan dat het goed met hem gaat, dat er goed voor hem word gezorgd en dat ze zicht geen zorgen moeten maken.

Ondanks de zogenaamde goede zorg vraagt hij in elke brief om een pakket met levensmiddelen en geld op te sturen. Blijkbaar was er een kantine waar spullen gekocht konden worden, Dit beschrijft hij namelijk in één van de brieven. Ondanks zijn verblijf in kamp Vught weet Jan toch de goede moed er in te houden en zelfs grapjes te maken in zijn brieven. Zo schijft hij bijvoorbeeld dat hij niet terug komt als de rapportcijfers van de kinderen niet goed zijn.

Binnenkort gaan we verder met de brieven uit 1944. Dit is ook het jaar dat Jan wordt overgeplaatst naar KZ Dachau. Al deze brieven worden trouwens digitaal ter beschikking gesteld aan NM Kamp Vught.

 

 

Heeft u zelf herinneringen aan de oorlogstijd? Of kent u iemand die dat heeft? Heeft u een toevoeging aan deze herinnering? Laat het ons weten! Samen houden we de herinnering levend!