Verzetsoorkonde

Onlangs hebben wij een hele mooie toevoeging aan onze collectie mogen doen. Eén die een mooie plaats krijgt in onze toekomstige tentoonstellingsruimte.
Een herinneringsoorkonde uitgereikt aan G.J.E. Kolthof voor het tijdens de oorlog ter beschikking stellen van zijn café voor verzetsactiviteiten. Om deze oorkonde zit echter wel een zwart randje… Een veel geziene gast in het café was namelijk ene Huschka. Gezien zijn gedragingen en de contacten die hij in dit café had, was het voor Kolthof en zijn dochter, die eveneens in het café werkte, al snel duidelijk dat ze te maken hadden met iemand van de Sicherheitsdienst.
Een veelgeziene gast in het café was Huschka. Gezien zijn gedragingen en de contacten die hij in dit café had, was het voor Kolthof al snel duidelijk dat ze te maken hadden met iemand van de Sicherheitsdienst.

 

Op 24 oktober 1944 werd Kolthof bij een razzia gearresteerd en naar Duitsland afgevoerd. De dochter van Kolthof deed er alles aan om haar vader terug te krijgen en sprak Huschka aan, over het feit dat haar vader naar Duitsland was afgevoerd. Vervolgens ging Huschka, persoonlijk naar Ochtrup in Duitsland en haalde Kolthof daar uit de gevangenis. Om verdere moeilijkheden te voorkomen, kreeg Kolthof van Huschka tevens een “Ausweis”.


Na de terugkeer van Kolthof heeft het café gediend als ontmoetingsplaats voor de ondergrondse. Wat Kolthof niet wist was dat Huschka werkzaam was voor de SD en via hem infiltreerde in de ondergrondse. Kolthof, die een zeer goede indruk van Huschka had gekregen nadat deze hem had vrij gekregen, vertrouwde hem blindelings en bracht Huschka in contact met zijn neef, Gerrit ter Borg, een medewerker van de Landelijke Onderduikers Organisatie.

 

De contacten die Huschka via Kolthof had gelegd zijn één dag voor de bevrijding van de stad nog een aantal mensen fataal geworden. Bij een inval van de SD aan de Sumatrastraat werden alle aanwezigen in de woning, op uitzondering van één vrouw die zich onder een tafel verstopte, geliquideerd.
Een bijzondere oorkonde van de eigenaar die dacht het goed te doen maar onbewust de Duitsers hielp de ondergrondse op te rollen.