Expositie "Verborgen brieven" in Museum Het Pakhuis Ermelo

 

6 september 2020

 

Wisten jullie dat de expositie 'Verborgen brieven' in Museum Het Pakhuis Ermelo doorloopt tot mei volgend jaar? Genoeg tijd dus om deze indrukwekkende expo te bezoeken.

Ook komen er zo nu en dan bezoekers langs die zelf voorwerpen doneren voor de stichting. Zo ook afgelopen vrijdag toen wij deze documenten in ontvangst mochten nemen. Een aantal bijzondere items over de Luchtbeschermingsdienst in Ermelo. Naast deze papieren zit er een pamflet van Radio Oranje bij dat door verschillende mensen is doorgegeven. Aan de achterzijde hebben zij hun naam gezet. Een teken dat dit papier na de bevrijding van Ermelo is rondgestuurd aangezien er geen angst meer was om opgepakt te worden voor het bezit van illegaal drukwerk. Ook zit er een handgeschreven briefje bij dat moet zijn gemaakt in de laatste dagen van de oorlog. Op het briefje wordt uitgelegd wat een Duitser het beste kan doen bij het naderen van de Geallieerde troepen. Er staat het volgende:
'Als ge er een eind aan maken moet, leg dan wapens, helm en koppel af. Hef ook handen omhoog, zwaai met iets wit en roep de Geallieerde troepen toe: Ei sürender! = Duits klankschrift geschreven Engelse woorden I surrender = Ik geef mij over.

Blijkbaar was de schrijver/ster begaan met het lot van de Duitser waarvoor dit briefje is geschreven. Een bijzonder leuke aanvulling op de collectie!