Stichting Behoud Oorlogsherinneringen is in september 2016 in het leven geroepen door Arjan Denneman en Pieter Trap. Beide heren hebben het initiatief, dat uit persoonlijke interesse is ontstaan, inmiddels uitgebouwd tot een officiële stichting met een steeds groter wordende groep vrijwilligers (14 in totaal op 1 november 2018). Alle vrijwilligers voeren de werkzaamheden voor Stibo op vrijwillige basis en op eigen kosten uit. Daarom heeft de stichting een culturele ANBI status. Mocht u ons willen steunen kan dat! Met uw hulp kunnen de vrijwilligers mensen blijven bezoeken die hun verhaal graag met ons en u willen delen.
U kunt ons op twee manieren financieel steunen. Via www.geef.nl (https://www.geef.nl/nl/doel/stichting-behoud-oorlogsherinneringen/over-ons) of rechtstreeks via NL56RABO0334469112 t.n.v. Stichting Behoud Oorlogsherinneringen. Nogmaals, uw steun is meer dan welkom!
- Pieter Trap
- Arjan Denneman
- Mats Paulusson
Oprichter Pieter Trap (1984)
“Ik weet nog goed dat ik als kind wel eens op de kamer van mijn broer kwam. Daar hing een zelfgemaakte vitrine met ‘spullen van opa uit de oorlog’: een bajonet, papierwerk, verbandspullen en wat speldjes. Oorlogsspullen waar ik, tot op een bepaalde leeftijd, nooit aan mocht komen en waarvan ik de geschiedenis niet kende. Ik denk dat bij die vitrine mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog is geboren.
In de jaren die volgden ben ik zelf gaan verzamelen. In de eerste jaren naoorlogse spullen, maar uiteindelijk ben ik mij gaan richten op de periode 1939-1945. Inmiddels was ik in het bezit van een metaaldetector om de slagvelden in Europa af te zoeken. Ik vond spullen, achtergebleven na de strijd, die stuk voor stuk een verhaal met zich mee dragen – ook al was ik mij daar toen nog niet van bewust.
In mijn huidige functie kom ik veel in contact met mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Dit levert vaak mooie en interessante gesprekken op. Gesprekken en herinneringen die het wat mij betreft verdienen bewaard en gedeeld te worden. Om zo de herinnering, met of zonder een tastbaar voorwerp, levend te houden en te bewaren voor de komende generaties.”
Oprichter Arjan Denneman (1981)
‘’Zolang ik mij kan herinneren was ik geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Dit kwam mede doordat mijn grootvader en grootmoeder elkaar in de oorlog in Berlijn leerden kennen.
In 2003 werd mijn interesse gewekt door een documentaire en ben ik begonnen met het verzamelen van allerhande zaken uit de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis moest worden bewaard!
Ik ontmoette zodoende iemand die mij uitnodigde eens mee te gaan om de oude slagvelden van toen te bezoeken alwaar wij een helm, bajonet en munitiekisten vonden – dit alles vonden wij naast een weg, in wat eens een schuttersput moest zijn geweest.
Wat was het verhaal, van wie was dit geweest, hoe kwam het daar? Tal van onbeantwoorde vragen! Ik realiseerde mij toen dat deze voorwerpen over een aantal jaren wellicht helemaal waren vergaan en daarmee ook het (persoonlijke) verhaal achter deze spullen zou verdwijnen.
Dit alles motiveerde me des te meer om te blijven zoeken naar de verhalen achter de items”!
- Jan Vellekoop
- Bas Ravenhorst
- Maartje Pols
- Eric Denneman
- Naomi Foppen
“Als kind had ik al interesse in de Tweede Wereldoorlog. Veel films gekeken en boeken er over gelezen. Enige jaren geleden ben ik een zoektocht begonnen naar wat mijn opa heeft meegemaakt. Hij heeft in de meidagen 1940 gevochten rond vliegveld Valkenburg en er heel weinig over kunnen vertellen, helaas. Ook ben ik op zoek naar wat zijn broer heeft doorgemaakt in de oorlog. Hij zat in Rotterdam in het verzet en heeft de oorlog helaas niet overleefd. Hij is gefusilleerd in Kamp Vught.
Al jaren ga ik naar de oude slagvelden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Er is daar nog zo veel te zien en vinden van de waanzin uit die tijd. Vijf jaar geleden heb ik een oorlogsgraf van Wim Schenk mogen adopteren. Hij ligt begraven op het Ereveld op de Grebbeberg. Na een lange en interessante zoektocht ben ik in contact gekomen met verre familieleden van Wim. Van hen heb ik een foto gekregen. Deze foto is, samen met een korte levensomschrijving van Wim, op een bordje gezet bij zijn graf. Op deze manier wordt hij niet vergeten.
Ik vind het belangrijk dat de verhalen van onze bevrijders en van hen die de oorlog hebben meegemaakt niet verloren gaan. Graag wil ik een steentje bijdragen om Stibo te helpen deze verhalen en spullen uit de Tweede Wereldoorlog te verzamelen en te bewaren voor ons nageslacht.”
Bas Ravenhorst
“Als kind was ik helemaal weg van de geschiedenisboeken van Thea Beckman. Haar trilogie over de Honderdjarige Oorlog is de reden waarom ik uiteindelijk geschiedenis en daarna militaire geschiedenis ben gaan studeren. Aan het einde van haar derde boek had Thea Beckman namelijk een lijst gemaakt met personages die zij verzonnen had en met personages die echt bestaan hadden. Een van mijn favoriete personages, Bertrand du Guesclin, had daadwerkelijk bestaan en dapper gestreden voor de Franse koning. Vanaf dat moment werd mijn fascinatie voor het verleden getriggerd.
Toen ik de oproep van STIBO op Facebook voorbij zag komen dat ze vrijwilligers zochten heb ik mij meteen aangemeld. Nu was ik zelf in staat om met mensen te spreken die de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt. Ik mag nu de verhalen opschrijven en ervoor zorgen dat deze verspreid worden. De verhalen van de mensen die de oorlog meegemaakt hebben zorgen er voor dat we niet vergeten wat er gebeurd is. Een belangrijke taak. Zelfs vandaag de dag nog, 74 jaar nadat we bevrijd zijn. Mensen hebben nog steeds te maken met discriminatie, uitsluiting en geweld. Laat de interviews een motivatie zijn om het gesprek met elkaar aan te gaan. Zodat we nooit vergeten.”