Rick Hofman

Mijn naam is Rick, ik ben 15 jaar en woonachtig in Elspeet.

Mijn affiniteit met de oorlog kwam in eerste instantie niet uit mijn familie, die hadden er niet zoveel mee. Voor mij zelf begon het bij metaaldetectie. Ik zocht zeer graag met mijn vrienden naar muntjes, ik had mappen vol, bodemvondsten en gekochte. Na 3 jaar zoeken kwam ik een nieuwe zoekmaat tegen. Die was helemaal gek van oorlogsvondsten. In de buurt van Elspeet had hij een Duitse radiokist gevonden. Dat was genoeg om de fantasie te prikkelen; ik was verkocht. Bijna gelijk begon ik met het zoeken naar voorwerpen en informatie over de Tweede Wereldoorlog.

Met het zoeken naar informatie begon in mijn familie ook een aantal zaken naar voren te komen. Mijn overgrootopa, die de oorlog bewust heeft meegemaakt, begon over zijn herinneringen te vertellen. Zijn verhalen waren niet die van een soldaat, maar juist mooie verhalen hoe burgers de oorlog hebben meegemaakt.

 

Na al die verhalen, wilde ik er wat mee gaan doen. Daarom heb ik mij aangemeld als vrijwilliger bij Stichting Behoud Oorlogsherinneringen. Het lijkt mij geweldig om naar mensen toe te gaan die de oorlog hebben meegemaakt, naar hun verhalen te luisteren en deze te documenteren.

Aangezien ik in mijn omgeving maar weinig jongeren ken die hiervan houden, of er überhaupt wat van weten, wil ik mij inzetten om dit meer onder de jongeren te krijgen. Niet dat over een aantal jaar niemand meer weet wat de Tweede Wereldoorlog is, of wat burgers en soldaten voor ons hebben gedaan, zodat wij in vrijheid leven. Iedereen moet weten en onthouden wat voor impact de oorlog heeft gehad.