Riemke Oosterbeek

"De Tweede Wereldoorlog heeft van kinds af aan al mijn interesse. Dit begon o.a. met het lezen van “Reis door de nacht” (Anne de Vries) een verhaal dat ik nog steeds graag lees. Ook in groep 8, van de basisschool, werd mijn interesse geprikkeld door het verhaal van een man uit ons dorp. Hij werd afgevoerd door de Duitsers naar een concentratiekamp. Eerst zijn het allemaal spannende verhalen, wetend dat ze echt gebeurd zijn, maar waar je als kind niet altijd een goed realistisch beeld bij kunt vormen. Dan op latere leeftijd word je je hier echt bewust van en besef je je pas dat er in eigen familie ook mensen ware die deze oorlog moesten doormaken. Helaas zijn daarmee in de loop van de tijd ook verhalen verloren gegaan. Een gemiste kans.

Ik heb later, door mijn werk, ook met eigen ogen mogen zien wat een oorlog kan doen met een land en zijn inwoners. Als je dan wederom beseft dat dit ook in eigen land is gebeurd begrijp je des te meer hoe belangrijk het is dat dit niet wordt vergeten.

Reden te meer om te zorgen dat de verhalen van deze mensen worden opgeschreven zodat nieuwe generaties bewust worden van dit verleden en blijven nadenken over de vrijheid waarin we nu mogen leven. Dus toen Stichting Behoud Oorlogsherinneringen een oproep deed was dit, voor mij, een mooie kans hierin te kunnen bijdragen."