Voedselvoorziening

Van sommige spullen die aan ons gedoneerd worden, weten de schenkers de herkomst niet altijd. Bijvoorbeeld omdat een persoon al is overleden of omdat het een ver familielid is geweest. Dit is ook het geval bij de documenten van Teunis Korlaar.

Vaak kunnen we aan de hand van documenten wel een beeld krijgen van het leven van de persoon in oorlogstijd. Om te beginnen moeten de documenten op chronologische volgorde worden gebracht. Bij de spullen van Teunis zit een distributie stamkaart, hierop staat dat hij ambtenaar was en in Nijkerk woonde. Korlaar is een veel voorkomende naam in deze regio.

In 1942 wordt hij aangesteld als lid van de blokploeg binnen de Luchtbeschermingsdienst Nijkerk. Tevens krijgt hij van de Burgemeester een vrijstelling van invordering van zijn fiets. Waarschijnlijk omdat hij deze nodig heeft voor zijn werk. Ook zit het eerste strooibiljet dat de RAF boven Nederland heeft gedropt tussen de papieren.

Uit 1943 is niks bekend. Wel kunnen we aannemen dat hij zijn werk als ambtenaar in Nijkerk heeft voortgezet aangezien het vroegste document uit 1944 een Duitse vrijstelling is tot invordering van zijn fiets. Op zijn Freistellungs-bescheinigung staat nu ook zijn beroep vermeld, namelijk voedselcommissaris voor de regio Gelderland.

Dit is eigenlijk alle informatie die wij hebben kunnen achterhalen aan de hand van de documenten. Maar.. wie was Teunis verder? En.. wie weet meer te vertellen over S. Gerssen? De ambtenaar die de vergunningen heeft afgegeven? Wie heeft er meer informatie over de armband? Kortom.. Wie heeft er naar aanleiding van deze publicatie aanvullende informatie?

Kijk ook hier naar een bericht hierover van Stad Nijkerk.