Achterwiel Focke Wulf

Zoals jullie eerder dit jaar in een aantal publicaties hebben kunnen lezen hebben wij aandacht besteed aan de crash van Anton Münzer (1921-1945). Afgelopen week heeft een schenking van familie Ruiter dit verhaal weer nieuw leven in geblazen.

In de vroege ochtend van 9 februari 1945 stortte de Focke Wulf FW190G van de pas 24-jarige Anton neer langs de Zuiderzeekust in Ermelo. Anton was ingedeeld bij de 1e Staffel van Nachtslachtgeschwander 20 (1.NSGr.20). Uit het interview met Herman van Wilgenburg (1932) bleek dat Anton na zijn crash uit zijn vliegtuig is geklommen. Hij is later in het weiland alsnog aan zijn verwondingen overleden.

 

Tijdens een later bezoekje aan Herman vertelde hij ons dat hij samen met een buurjongen het achterwiel van het vliegtuig af had gestolen. Het moest nog ergens op een boerderij in de buurt liggen. Afgelopen week ging de telefoon. Een buurman van Herman belde ons naar aanleiding van de eerdere publicaties met de vraag of wij al contact hadden weten te leggen met nabestaanden van Anton en of wij belangstelling zouden hebben voor het achterwiel. 

Voor wat betreft de zoektocht naar familie van Anton hebben wij geen verdere informatie kunnen vinden. Zelfs via Facebook hebben wij alle Münzers benaderd uit de omgeving van zijn geboortedorp, maar ook hier hebben wij geen positieve reacties op mogen ontvangen. Een laatste mogelijkheid is het benaderen van de lokale pers, dat gaan we binnenkort doen. 

Voor het wiel zijn we afgelopen week langs geweest bij familie Ruiter. Bijzonder om het wiel vast te houden en om het in de collectie te mogen opnemen. Wij zijn ontzettend blij met deze schenking!