Elastolin speelgoed

Speelgoedsoldaatjes… wie heeft ze niet gehad? Dat de plastic varianten, die de meeste van ons kennen, ook voorouders hebben gehad die nog voor de Tweede Wereldoorlog zijn ontwikkeld weten de meeste van ons waarschijnlijk niet. Elastolin. Dat is de naam van de in 1904 door de firma O&M (Otto en Max) Hausser geproduceerde miniatuur figuren.De eerste figuren waren hoofdzakelijk dierenfiguren van ca 10 -14 cm groot. De eerste 7 cm figuren verschenen… pas in 1912 en waren nog simpel. Dat waren historische of hedendaagse figuren/soldaatjes met vele nationaliteiten en een niet aflatende stroom dierenfiguren, huisdieren en dierentuindieren. De figuren werden om een draadframe gevormd/geperst van een materiaal dat hoofdzakelijk bestond uit zaagmeel, lijnzaad en lijm (composiet) en daarna met de hand beschilderd.

Na de overname van de Firma Tipple Topple in 1925 kwamen er ook allerlei blikken voertuigen en kanonnen bij. In de jaren ’30 verhuisde het bedrijf naar Neustadt bij Coburg. Vooral na 1936 werd elk onderdeel van het Duitse leger afgebeeld. De productie duurde tot 1943 en werd in 1946 weer opgepakt en dit waren hoofdzakelijk niet-militaire series. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de productie onderworpen aan de strenge voorwaarden van “de-nazificering.”

Al begin jaren ’40 werd door zoon Rolf Hausser geëxperimenteerd met allerlei soorten plastic. Hausser bleef de merknaam Elastolin gebruiken toen het in 1955 de productie van composiet vervangen werd door figuren in series van 7 en 4 cm natuurgetrouwe polystyrene figuren met zeer hoge detaillering: Romeinse soldaten, Hunnen, Vikingen, Noormannen, Landsknechts en 17e-eeuwse Turken en meer volgde.

De kleine collectie die hier te zien is hebben we gekregen van Wouter Nieuwland . Er zijn o.a. een SA man, infanterie, verpleging en officieren te zien. Een leuke aanvulling op de bestaande collectie en die voor de wat ouderen onder ons wellicht tot de verbeelding spreekt!