Media

Wij verschijnen regelmatig in de media.

22 augustus 2024 in de Stentor 

Ermelo – 2 februari 2018

 

Het aantal mensen dat ons volgt groeit elke week. Daar zijn we erg blij mee en hier willen we jullie voor bedanken! Door jullie bereiken onze publicaties een steeds breder publiek. Dit steeds groter wordende netwerk is weer interessant voor instanties die zich bezig houden met de Tweede Wereldoorlog.

Zo ook voor Gedenkstätte Bergen-Belsen. Vandaag willen we daarom (best met enige trots) meedelen dat wij een hun een officiële samenwerking aan zijn gegaan.

Onze ambassadeur Tessa Bouwman is sinds augustus 2016 werkzaam op de onderzoeksafdeling van de Gedenkstätte Bergen-Belsen. Dit gedenkoord bevindt zich op de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een krijgsgevangenenkamp (vanaf 1940) en een concentratiekamp (vanaf 1943) werden ingericht. Het concentratiekamp was in eerste instantie bedoeld als uitwisselingskamp voor Joden met een bijzondere status of buitenlandse papieren. Zij zouden tegen Duitse gevangenen in het buitenland, goederen of geld uitgewisseld worden. Vanaf het begin waren er ook relatief grote aantallen Nederlanders in het kamp gevangen. Zij werden vanuit het doorgangskamp Westerbork in personenwagons naar Bergen-Belsen vervoerd en wachtten hier, helaas vaak tevergeefs, op uitwisseling.

Naarmate de oorlog vorderde, werden er ook groepen zieke en arbeidsongeschikte mannelijke gevangenen naar Bergen-Belsen gedeporteerd. Het kamp werd voor de meesten van hen de laatste rustplaats. Toen vanaf najaar 1944 de kampen in het oosten (zoals bijvoorbeeld Auschwitz in Polen) vanwege het oprukken van de geallieerden geëvacueerd werden, kwamen ook groepen vrouwen (soms met kinderen) naar Bergen-Belsen. Deze gevangenen hadden al vele ontberingen moeten doorstaan en waren verzwakt en vaak ook ziek.

De voorzieningen in Bergen-Belsen waren niet toereikend voor grote aantallen mensen en de omstandigheden verslechterden met de dag. Door onvoldoende sanitaire voorzieningen, te weinig en slecht voedsel en overvolle barakken waar ongedierte en ziektes vrij spel hadden, bezweken vele mensen aan honger of tyfus. Toen het Britse leger op 15 april 1945 arriveerde en het kamp bevrijdde, waren reeds tienduizenden gestorven. Ook in de dagen en weken na de bevrijding stierven nog vele aan de gevolgen van het kamp. In totaal stierven in het concentratiekamp ca. 52.000 mensen.

Na 1945 was Bergen-Belsen nog tot 1950 een kamp voor displaced persons, oftewel ontheemden. Voornamelijk joodse overlevenden van het concentratiekamp Bergen-Belsen en andere concentratiekampen probeerden langzaam weer een leven op te bouwen, na tijdens de oorlog (bijna) alles te hebben verloren. Voor de meeste overlevenden beheersten de ervaringen uit hun kamptijd hun verdere leven en dat van hun gezin.

De Gedenkstätte Bergen-Belsen probeert de herinneringen aan de naziterreur levend te houden. Er worden rondleidingen en educatieve programma’s voor zowel scholieren als volwassenen aangeboden. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar individuele verhalen en is er contact met overlevenden en familieleden. De permanente tentoonstelling (geopend in 2007) presenteert de geschiedenis van Bergen-Belsen aan de hand van verschillende bronnen. Ooggetuigenverhalen spelen een centrale rol. Helaas zijn er geen documenten uit de kamptijd bewaard gebleven, omdat de nazi’s vlak voor de bevrijding de kampadministratie verbrandden. Ook op het kampterrein zijn slechts weinige sporen te vinden: de gebouwen en barakken werden door de Britten in brand gestoken om de verspreiding van ziektes tegen te gaan. Toch beschikt de Gedenkstätte over talloze interessante objecten en bronnen en worden er steeds weer nieuwe verhalen ontdekt.

STIBO zal de komende tijd een podium bieden voor verhalen vanuit de Gedenkstätte Bergen-Belsen. Er zal onder andere aandacht besteed worden aan de opening van een speciale tentoonstelling over kinderen in het concentratiekamp en er zullen een aantal persoonlijke verhalen gepresenteerd worden.

Voor nu willen we graag met een kleine oproep afsluiten: heeft u of heeft uw familie informatie, foto’s, documenten of objecten die met Bergen-Belsen te maken hebben? De Gedenkstätte ziet graag uw bericht tegemoet. U kunt het beste mailen naar bergen-belsen@stiftung-ng.de.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid via Facebook, Twitter (@belsenmemorial) of Instagram (bergenbelsen.memorial) contact te leggen.

Bronnen
epal.bdumedia.nl
hyperlocal.persgroep.nl

 


Nunspeet – 25 november 2017

“Wie een Joodse ziel verwondt slaat de oogappel van de Eeuwige”…

De onthulling van het monument ter nagedachtenis aan de weggevoerde mannen uit het werkkamp ‘De Bruine Enk’ in Nunspeet.