Canadese sporen in Puttense bodem

Onlangs heeft stichting behoud oorlogsherinneringen in nauwe samenwerking met Bevrijding van de Veluwe aan de hand van War Diaries met een aantal opgravingen de informatie uit deze dagboeken bevestigd gekregen.

Wat begon met een stengun magazijn eindigde met een Canadese bivaklocatie waar zowel Duitse als Canadese voorwerpen na meer dan 70 jaar weer het licht zagen. Onderstaand een impressie van de vondsten.

Bijzonder zijn de oliedrum te noemen die is omgetoverd tot kachel, de Canadian Old Rye rumfles met inhoud en een bakelieten scheerset. Mooie persoonlijke spullen die wat vertellen over het dagelijks leven ten tijde van de bevrijding.

Canadese Spike bajonet in schede.

Duits bakelieten kokertje voor hautentgiftigung tabletten.

Olievat omgetoverd tot veldkachel. Aan de onderzijde werd in de zijkant een gat geslagen en in de bovenzijde van de ton werd een pijp geslagen.

Canadese bobine.

Canadian Old Rye rumfles met een deel van de inhoud.

Bakelieten scheerset.

Bakelieten scheerset.

Heeft u zelf herinneringen aan de oorlogstijd in Putten of kent u iemand die dat heeft? Heeft u een toevoeging aan deze opgraving, informatie m.b.t. Canadese verblijfplaatsen in de oorlog, of andere locaties die wellicht interessant kunnen zijn voor veldonderzoek? Laat het ons weten! Samen houden we de herinnering levend!