Vordering Wehrmacht

Op last van de Weermacht moet ge morgenochtend 2 december zelf uw hond afleveren voor acht uur bij de Weermacht op het Hogerhuis te Ouddorp. Met de bedreiging dat hieraan geen gehoor wordt gegeven ge zelf wordt gehaald.’

Ondertekend door de burgemeester D.J. Visscher.

De vader van mevrouw Holtrop heeft gehoor gegeven aan de oproep en de hond, genaamd Lida, afgeleverd op het opgegeven adres.

Na onderzoek is gebleken dat het Hogerhuis een boerderij was die midden in een Widerstandsnest lag; WN238H, een van de vier compagniehoofdkwartieren op het eiland. De boerderij staat er vandaag de dag nog. Daarnaast is bekend dat in december 1944 de troepen op het eiland bestonden uit onderdelen van de 719 Infanterie Divisie en het 5./6./7./8./ Grenadier Regiment 742. Deze troepen waren aangevuld met bepaalde posten van de Kriegsmarine en Luftwaffe als ook een groot aantal Armeense soldaten.

Welke taak of rol er voor Lida was weggelegd is onbekend. Zeker is dat ze na de oorlog nooit meer bij de familie Keur is terug gekomen.

 

Heeft u zelf herinneringen aan de oorlogstijd in Zuid Holland of kent u iemand die dat heeft? Heeft u een toevoeging aan deze herinnering of heeft u informatie m.b.t. de invordering van honden? Laat het ons weten! Samen houden we de herinnering levend!