Bezoek van bestuurslid Mats aan Normandië

6 juni, was het 80 jaar geleden dat de geallieerde invasie startte om bezet Europa te bevrijden. De welkbekende stranden van Normandië waren afgelopen week één groot festijn aan herdenkingen, levende geschiedenis, kampementen, memorials en allerhande festiviteiten in het kader van 80 jaar bevrijding.

Lees meer »

Stibo in de krant

Afgelopen week heeft Pieter een mooi interview gegeven in het Noord Hollands Dagblad. Door dit bericht zijn we al weer 30 interview aanvragen rijker! 

Lees meer »

Bankjes geplaatst bij de watertoren

De bankjes die door de Rotary Harderwijk zijn gesponsord zijn vandaag door en Vitens geplaatst!Super blij mee en mooi hoe ze voorzien in wat rustpunten op weg naar en om het Herinneringscentrum. De komende tijd zal er nog hard gewerkt worden in en om het centrum.

Lees meer »

Vrijwilligersbijeenkomst + bezoek aan ons toekomstige museum

Zaterdag 4 februari was voor Oorlogsherinneringen een bijzondere dag. Niet alleen omdat we onze jaarlijkse vrijwilligersdag hadden met onze inmiddels 16 vrijwilligers, maar ook omdat wij voor het eerst de sleutel in het slot van onze expositieruimte mochten steken! En wat voor een! De watertoren in Harderwijk!In samenwerking met de Gemeente Harderwijk en Vitens hebben wij een overeenkomst gesloten voor het gebruik van 10 jaar! Ontzettend blij met deze fantastische locatie. Binnenkort zullen er op de website www.herinneringscentrum40-45.nl de eerste updates worden geplaatst evenals op deze Facebookpagina. Met de vrijwilligers hebben wij nog een informatief bezoek gebracht aan het Joods Erfgoed Harderwijk en hebben we de dag afgesloten bij De Boterlap Ermelo.

Lees meer »

Bezoek aan het fort Eben-Emael

Bestuurslid Mats Ros bracht een bezoek gebracht aan het fort Eben-Emael.De Belgen en de geallieerden dachten dat het gigantische fort – state of the art en met een uitgesproken vuurkracht – de Duitsers ervan kon weerhouden België binnen te dringen. Echter gebruikten de Duitsers twee tot dan toe onbekende strategieën: het gebruik van zweefvliegtuigen en het holle lading explosief. Het doel van de Duitsers was niet het fort binnendringen, maar o.a. de kanonnen die gericht stonden op Maastricht te vernietigen. In Maastricht konden de 120.000 binnenvallende soldaten zonder noemenswaardige tegenstand de maas over komen.

Lees meer »

Herdenkingsroute Ermelo geopend

Op zaterdag 16 april was de officiële opening met genodigden van de "Herdenkingsroute Ermelo" in Gemeente Ermelo in voertuigen uit oorlogstijd met medewerking van Vereniging Keep Them Rolling! De borden staan op 18 locaties langs een route die op de fiets of met de auto afgelegd kan worden.Elk bord vertelt een oorlogsherinnering die betrekking heeft op die locatie. Kijk hier, hier en hier voor meer informatie.

Lees meer »

'Pas-Opkamp' Vierhouten

Vrijwilligster Naomi Foppen met een aantal kinderen naar het verscholen dorp geweest om mee te werken aan een spreekbeurt. Een mooie gelegenheid om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog door te geven aan de volgende generaties.Onderduiken Het 'Pas-Opkamp' ligt midden in de bossen van Vierhouten en is in 1943 opgericht. Houten hutten diep verscholen in het bos herbergden in anderhalf jaar tijd wel 80 tot 100 onderduikers. In het zeer dichtbegroeide bos werden vier bosvakken gemaakt en werden er in totaal 9 hutten onder de grond (en gedeeltelijk boven de grond) gebouwd. De mensen mochten zich alleen in de nacht naar andere bosvakken verplaatsen en altijd moesten zij fluisteren uit angst voor ontdekking. Door hulp van vele mensen uit de omgeving was er genoeg voedsel voor de onderduikers. Op zondagavond 29 oktober 1944 ging het echter mis. Eén van de kampbewoners werd per toeval ontdekt door Duitse soldaten. Doordat zij nog een eind terug moesten lopen om versterking te halen konden ruim 80 mensen op tijd weg komen uit het kamp. Helaas werden 8 Joodse mensen gevangen genomen door de Duitsers en kwamen zij op 31 oktober 1944 om het leven. Zowel drie nagebouwde hutten als het monument voor de omgekomen slachtoffers zijn vrij te bezoeken. SpreekbeurtNiets is zo belangrijk om kinderen te vertellen over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Toen een familielid van een van onze vrijwilligers met de vraag om informatie voor een spreekbeurt kwam, zijn zij gezamenlijk naar het Verscholen Dorp in Vierhouten geweest. Hier hebben zij samen wel een uur rondgelopen en heeft zij alle verhalen en informatie te horen gekregen. We hopen dat er een mooie spreekbeurt gehouden kan worden en de herinneringen aan de oorlog wordt doorgegeven.Kijk op de Facebook naar de reacties.

Lees meer »