De vlag van Koninginnedag 1944

Van de familie Walinga mochten wij onder andere deze Nederlandse vlag in ontvangst nemen. Op het eerste gezicht geen bijzonder voorwerp, totdat je goed naar de witte baan van de Nederlandse driekleur kijkt. Hierop staan namelijk de datum 31 augustus 1944 en een aantal namen.

31 augustus is tegenwoordig geen bijzondere datum, maar tot 1948 werd op deze datum altijd Koninginnedag (voor koningin Wilhelmina) gevierd. Onder de datum staan een aantal namen, voor een groot deel directe familie van familie Walinga. Ook staan er drie namen op de vlag die binnen de familie niet bekend zijn. Het gaat om personen met de achternaam Drost.

 

We kunnen er redelijk zeker van zijn dat de vlag is gebruikt op een plek die niet voor iedereen toegankelijk was. Het was namelijk verboden de driekleur in het openbaar te vertonen. De drie namen van de familie Drost bevestigen dat de vlag op een geheime plek moet hebben gehangen. De familie Drost was op de NW-Veluwe namelijk actief binnen het verzet.

 

Familie Drost coördineerde het verzetswerk vanuit hun bakkerij aan de stationsstraat in Ermelo. In de nacht van 14 op 15 november 1944 werd Bakkerij Drost omsingeld door de S.D. Bij de overval op de bakkerij werden onder andere Berend Dijkman en de heer en mevrouw Drost gearresteerd. Tevens viel het hele archief van het verzet op de NW-Veluwe in handen van de S.D. In dit archief kwam, naast de vele persoonsgegevens, onder andere ook een aantekening voor over het onderduikershol in Drie. Deze aantekening was aanleiding voor een overval van de S.D. op het hol in Drie op 13 december 1944.

 

Verzetsman Ansems, die op 14 november werd gedwongen de weg naar de bakkerij van Drost te wijzen, is op 2 december 1944, samen met 12 anderen – waaronder H. Drost – op het voetbalveld van de Willem III-kazerne, zonder vorm van proces doodgeschoten.

 

Zo draagt een op het eerste gezicht nietszeggende vlag een verschrikkelijke geschiedenis met zich mee. Binnenkort meer over het verzetswerk in Ermelo.