Oprichter Pieter Trap 

“Ik weet nog goed dat ik als kind wel eens op de kamer van mijn broer kwam. Daar hing een zelfgemaakte vitrine met ‘spullen van opa uit de oorlog’: een bajonet, papierwerk, verbandspullen en wat speldjes. Oorlogsspullen waar ik, tot op een bepaalde leeftijd, nooit aan mocht komen en waarvan ik de geschiedenis niet kende. Ik denk dat bij die vitrine mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog is geboren.


In de jaren die volgden ben ik zelf gaan verzamelen. In de eerste jaren naoorlogse spullen, maar uiteindelijk ben ik mij gaan richten op de periode 1939-1945. Inmiddels was ik in het bezit van een metaaldetector om de slagvelden in Europa af te zoeken. Ik vond spullen, achtergebleven na de strijd, die stuk voor stuk een verhaal met zich mee dragen – ook al was ik mij daar toen nog niet van bewust.

In mijn huidige functie kom ik veel in contact met mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Dit levert vaak mooie en interessante gesprekken op. Gesprekken en herinneringen die het wat mij betreft verdienen bewaard en gedeeld te worden. Om zo de herinnering, met of zonder een tastbaar voorwerp, levend te houden en te bewaren voor de komende generaties.”