Stengun MK2

Het is al weer enige tijd geleden dat wij met familie De Bruijn in Monnickendam in contact kwamen. In ons eerste telefoongesprek werd snel duidelijk dat er zich een ongewenste gast op de zolder van hun woning bevond. Via de telefoon wilde mevrouw er weinig over loslaten, maar aangezien het over een voorwerp uit de tweede wereldoorlog ging was onze interesse uiteraard gewekt. Er zat niks anders op dan af te reizen naar Monnickendam.

Aangekomen in Monnickendam werden wij hartelijk ontvangen, de koffie stond klaar en het gesprek ging al snel over de geschiedenis van de regio Waterland ten tijde van de tweede wereldoorlog. De vader van mevrouw De Bruijn was actief in de verzetsgroep Monnickendam die deel uitmaakte van de KP (Knokploeg) Waterland. Deze groep werd opgericht om distributiekantoren, gewestelijke arbeidsbureaus en bevolkingsregisters te ‘kraken’ (overvallen) om aan distributiebonnen, persoonsbewijzen en dergelijke te komen. KP-Waterland was onder andere ook betrokken bij de mislukte overval op het Huis van Bewaring Weteringschans.

 

Na de koffie was het ijs gebroken en was duidelijk dat onze intenties met de schenking goed waren. Meneer De Bruijn vertrok naar zolder om na een minuut met een in oude doeken gewikkeld voorwerp weer de woonkamer in de komen. Met zorg werd het pakket op het hoog polige tafelkleed gelegd en ontdaan van zijn vermomming. Terwijl meneer De Bruijn de met olie gevlekte doeken om het voorwerp weg haalde vertelde hij dat het ding in 1944 tussen Monnickendam en Volendam was gedropt. Langzaam werd duidelijk dat het om een Stengun MKII ging. Tevens kregen wij een envelop gevuld met allerlei documenten uit de oorlog.

Overrompeld door deze schenking hebben we nog een poos nagepraat over de herinneringen van mevrouw De Bruijn aan haar vader en zijn belevenissen tijdens de oorlog. Uiteindelijk zijn we vertrokken met de belofte een goede bestemming voor het wapen en documenten te vinden.

Omdat wij zelf op dat moment niet in bezit waren van de juiste papieren om het wapen te bewaren, hebben wij het wapen ondergebracht bij iemand die deze papier wel heeft. Via dit adres is het wapen uiteindelijk bij de zeer enthousiaste Nederlandse eigenaar van het Liberators Museum Normandy 1944 in Arromanches les Bains, Floris Kok terecht gekomen. Daar is het wapen te bewonderen om de hals van een Britse paramilitair.

We willen familie De Bruijn bedanken voor de schenking van de Stengun en de documenten. Wij zijn op onze beurt blij dat het wapen en de documenten een mooie plek heeft gekregen waar het voor het publiek zichtbaar is!

 

* De familienaam is om privacy redenen fictief en veranderd in Fam. De Bruijn.

* Onderstaand de foto’s van de knokploeg Monnickendam en de Stengun waar het de herinnering om draait. Tenslotte de foto van het wapen in het Liberators Museum Normandy 1944 in Arromanches les Bains.

 

Verzetsgroep Monnickendam uitgerust met o.a. Stenguns

De Stengun in het Liberators Museum Normandy 1944 in Arromanches les Bains (Frankrijk).

Heeft u zelf herinneringen aan de oorlogstijd in de buurt van Monnickendam of kent u iemand die dat heeft? Heeft u een toevoeging aan deze herinnering? Laat het ons weten! Samen houden we de herinnering levend!