Overblijfselen van een noodhospitaal

Eind 2017 hebben wij toestemming gekregen om in de gemeente Nijkerk veldonderzoek te starten naar overblijfselen van een noodhospitaal. In 1945 hebben de Canadezen na de zware gevechten rond Barneveld, Voorthuizen en Putten in Nijkerk een noodhospitaal ingericht om de gewonden Canadese en Duitse soldaten te verzorgen.

De grond waarop het hospitaal heeft gestaan geeft na ruim 72 jaar inmiddels haar eerste geheimen prijs. In de eerste update de volgende vondsten:

Twee clips met patronen voor het Nederlandse Hembrug geweer model 1895. Een opmerkelijke vondst aangezien het terrein van het noodhospitaal tijdens de mobilisatie 1940 niet in gebruik is geweest door het Nederlandse leger. Het kan zijn dat de clips afkomstig zijn van een zogenaamd Beutewaffe. (wapens van bijvoorbeeld Nederlandse makelij die na de capitulatie door de Duitsers door werden gebruikt)

 

De tweede vondst is een aluminium drinkbeker. Op zich geen bijzondere vondst, totdat tijdens de schoonmaak een aantal letters tevoorschijn komen die er handmatig door iemand in gestanst zijn. Er is duidelijk M O R te lezen. Het gebeurde vaker dat soldaten hun initialen in eetgerei stanste of krasten.

Kortom, erg leuke vondsten die militaire activiteit gedurende de oorlogsjaren bevestigen. Binnenkort gaan we weer terug om te kijken welke voorwerpen het perceel nog meer prijs geeft.