Moffenspiegel

Van tijd tot tijd weten mensen die de zolder of schuur opruimen ons te vinden met spullen uit de oorlog. Zo ook Willem Piersma uit Groningen. Wij ontvingen van hem het boekje ‘Moffenspiegel’.
Het boekje, ter grootte van een kwart A4’tje, is gemaakt in opdracht van de Royal Air Force (RAF) en staat vol spotprenten over Hitler en consorten. Het boekje is omstreeks oktober 1942 gepubliceerd als extra uitgave van de Wervelwind propaganda. Dit boekje, dat evenals de Wervelwind propaganda door vliegtuigen boven bezet gebied werden verspreid, had een serieuze boodschap, verpakt in een aantal komische cartoons.

Vooraanstaande figuren van het nazi regime worden in het boekje op de hak genomen. Zo zien we Heinrich Himmler en Hermann Göring in de tekeningen. Het boekje heeft ondanks de grappige cartoons het doel om het publiek aan het denken te zetten. Het werd gebruikt om een verandering teweeg te brengen. Kreeg men er hoop door? Hebben de cartoons de mensen aangezet tot wraak? Of misschien zorgde het gewoon voor een lach na al die jaren van dood en verderf? Willem heeft het in ieder geval verstopt.

Dit boekje is in het noorden van Groningen gedropt. Willem heeft het in het weiland van zijn ouders gevonden en het altijd bewaard. Het was ten strengste verboden om het boekje in je bezit te hebben. De Duitsers waren hier heel vel op kan Willem zich nog herinneren. Tijdens de oorlog heeft hij het boekje daarom verstopt in een schoenpoetsdoos. Na de oorlog kon Willem er geen afstand van doen en zo kwam het na 75 jaar weer boven water bij het opruimen van de zolder.