Jodenster

Voor de meesten van ons is het misschien wel het bekendste symbool van vernedering en stigmatisering van de 20ste eeuw. De Jodenster. Het merkteken dat de drager ervan vroeg of laat zijn of haar dood betekende.

Op 29 april 1942 werden de leiders van de Joodse Raad op de hoogte gebracht van het feit dat de Jodenster vijf dagen later verplicht zou worden gesteld. Op 3 mei 1942 werden alle ruim 140.000 Joden van 6 jaar en ouder in Nederland verplicht tot het zichtbaar dragen van de Jodenster op hun kleding. Zelfs op bruiloften moest de Jodenster gedragen worden.

 

Men moest de ster zelf betalen. De prijs was 4 cent per stuk en men kon er maximaal vier per persoon aanschaffen, zodat deze op meerdere kledingstukken konden worden dragen. Elke vierde ster kostte ook nog eens een textielpunt extra.

 

Deze Jodenster is ons door mevrouw Baerveldt uit Hattem gedoneerd. Zij heeft de ster gekregen van haar vader die actief was in het verzet in de regio Zwolle. Hoe hij aan de ster is gekomen weten we niet. De restanten zwarte draad om de randen van de ster laten zien dat de ster gedragen is. Wij zijn dankbaar voor deze beladen maar toch ook bijzondere schenking.