Duitse helm


Voor het optekenen van de vele verhalen leggen wij over het algemeen vaak contacten met bewoners die al vanaf hun jeugd in een bepaalde streek wonen.

Zo ook in midden Limburg waar onze bestuurslid Mats Paulusson actief is. Vorige maand ging hij op een tip af…

“Afgelopen dinsdag was het zo ver. We konden eindelijk, na een week vakantie, een tip opvolgen van een vanuit de stichting. Het toneel zou het bosgebied van midden-Limburg zijn. Het betreffende bosje was in de oorlog bezet door de Duitsers, waar zij verdedigingswerken aanlegden. Letterlijk 75 jaar geleden (22 september) moesten de Duitsers het bos verlaten. Vanuit het naburige België kwamen onze bevrijders het land in; De Engelsen kwamen eraan. Gedurende het veldwerk kwamen we allerlei sporen tegen van de oorlog en de wisseling van de legers. Vele afgeschoten geweerpatronen van beide partijen. Niet lang daarna haalden we een jerrycan van het Engelse leger naar boven. 

Na de bevestiging van aanwezige voertuigen vonden we het ultieme bewijs van de Duitse nederlaag. Een Duitse helm. Na het veelal verwijderen van modern afval uit de grond was dit de taart, de slagroom én de kers. Het is voor ons onmogelijk om te bedenken wat het verlaten van je helm in oorlogstijd betekent. Het is een zéér belangrijk onderdeel van de veiligheid van de soldaat, én om het dan zo los te vinden, begraven in een helling… het laat ons weer denken hoe wij geen idee hebben van de oorlog. Voor ons is het niet te begrijpen hoe zoiets daar terecht kan komen. Elk stuk dat we vinden is weer een puzzelstukje naar het verleden!