Hans Dijst

Die ene man ...

"Als kind geboren in 1939 heb ik uiteraard de eerste jaren van de oorlog niet bewust meegemaakt. Uit de laatste twee jaar zijn toch wel een aantal herinneringen bewaard gebleven. Bijvoorbeeld het ophalen van mijn vader voor de Arbeitseinsatz, eerst naar Keulen en daarna in Parijs. De hongerwinter, met een pannetje naar de gaarkeuken, aardappelschillensoep, tulpenbollen als voedsel, de donkere avonden. 

We woonden in Amsterdam, vlak achter een grote garage, die door de Duitsers was gevorderd, zodat we elke dag de Duitsers zagen. In onze straat heb ik Joden zien opgehaald worden, ook nog aan het eind van de oorlog. ik had een vast plekkie voor het raam, gezeten op de eettafel. Het bombardement op de gasfabriek in Amsterdam Zuid, we woonden er vlak bij.

Maar het meest heeft mij getroffen de Avond van 4 mei 1945. Als klein kind kwam je uiteraard niet veel buiten, het was 8 uur ’s avonds, prachtig weer en ik zat weer voor het raam. Niemand te zien, want het was spertijd. Maar opeens gingen vele deuren open en stroomden de mensen naar buiten, juichend en lachend. Want degene, die nog een radio hadden, hoorden de overgave van de Duitsers, waarna het bestand de volgende dag om 8.00 uur zou beginnen.

Zelfs vlaggen kwamen tevoorschijn, totdat er uit een zijstraat een Duitse auto met achterop een mitrailleur, schietend onze straat kwam binnenrijden. Iedereen vluchtte direct naar binnen en als je niet vlakbij je huis was, dan rende bij iemand anders naar binnen, de deuren werden gesloten.

Maar verderop liep nog een man, donker pak met een bolhoed en een paraplu. Hij was ook naar een huis gerend, maar daar was de deur al gesloten. Met zijn rug tegen de deur, trapte hij met zijn been tegen de deur in de hoop dat de mensen open zouden doen. Dat gebeurde niet. Met zijn armen omhoog liep hij naar de Duitse auto, werd erin geduwd en ze reden weg. Mijn hele leven heb ik me afgevraagd: Zou deze man de bevrijding nog gevierd hebben?"


Dit is een van de 45 "oorlogsverhalen" uit het Gouden Bevrijdingsboek van Stichting Gouden Dagen die we hebben gepubliceerd op onze facebookpagina
Zie hierop  hier ook de reacties.
In een samenwerking tussen Stichting Oorlogsherinneringen en Stichting Gouden Dagen wordt een aantal van deze verhalen op zowel onze facebookpagina als op deze website binnen deze rubriek gepubliceerd. 
Kijk hier voor meer informatie over deze uitgave en hier over Stichting Gouden Dagen.