Werner Krüger - Deel 4

Aan de hand van informatie uit het boek Weggemoffeld op zoek gegaan naar sporen van deze strijd in het heuvelachtige gebied van Oderbruch.

Normaal gesproken is het uitvoeren van veldonderzoek een gevoelige kwestie in deze regio, maar gelukkig hebben wij een aantal grondeigenaren kunnen overtuigen van onze goede bedoelingen en van het belang om ook de tastbare herinneringen onder de grond te behouden.

 

Al snel na de start van het veldwerk zagen de eerste voorwerpen na 73 jaar weer het daglicht. Een bijzonder moment, zeker gezien de hoeveelheid voorwerpen dat we hebben gevonden en het feit dat Werner op dit slagveld heeft gevochten.

 

Bronnen:

www.histgraf.de
www.dng40-45.nl

We zijn voor de vierde keer de grens overgestoken om in de voetsporen van Werner Krüger te treden. Werner was Richtschütze op een Jagdpanzer IV bij de 9. SS-PanzerDivision ‘Hohenstaufen‘. In april 1945 heeft hij deelgenomen aan de zware gevechten tegen de Russen om de Seelower hoogte in Oost-Duitsland. Wij zijn aan de hand van informatie uit het boek Weggemoffeld op zoek gegaan naar sporen van deze strijd in het heuvelachtige gebied rond Oderbruch.

Normaal gesproken is het uitvoeren van veldonderzoek een gevoelige kwestie in deze regio, maar wij hebben een grondeigenaar kunnen overtuigen van onze goede bedoelingen en van het belang om ook de tastbare herinneringen onder de grond te behouden.

Al snel na de start van het veldwerk zagen de eerste voorwerpen na 74 jaar weer het daglicht. Een bijzonder moment, zeker gezien de hoeveelheid voorwerpen die we hebben gevonden en het feit dat Werner op dit slagveld heeft gevochten. Meeste bijzondere vondsten waren een poot van een MG42 en een condoom onder in een putje tussen andere Duitse uitrustingsstukken.

De schuttersputten en grote hoeveelheid krom geslagen geweerlopen geven een goed beeld van de situatie in de aprildagen van 1945. Vaak werden deze namelijk op de vlucht voor de vijand onklaar gemaakt door het wapen krom te slaan.