Biscuits blik

Veel mensen die wij interviewen die in de randstad zijn opgegroeid vertellen ons over de angst die er was voor de bommen van Geallieerden vliegtuigen. Vanaf april 1945 veranderde deze angst in hoop. 

Reden hiervan was operatie Manna. Een operatie, onder leiding van de Britten, waarvan de naam was ontleend aan het Bijbelse manna. De eerste voedseldropping boven West-Nederland duurde 8 dagen en werd uitgevoerd door meer dan 30 Engelse squadrons en 11 Bombing Groups van de Amerikaanse luchtmacht. Bij deze eerste missie vlogen 242 zware bommenwerpers van het type Lancaster naar de Nederlandse kust via een afgesproken corridor, hierbij werd 535 ton aan voedsel door de RAF afgeworpen.

 

Het 8th Airforce van de USAAF kwam door slecht weer later in actie. Door hen werd de operatie ‘Chowhound’ noemden. Op 1 mei 1945 stegen meer dan 400 Amerikaanse B-17 bommenwerpers op van Engeland richting Nederland. Vanaf die datum werkten de Amerikanen en Britten samen. Daardoor verdubbelden zij het aantal voedseldroppings en werd het aantal droppingszones uitgebreid van vijf naar elf. 

Van de heer Steenbergen ontvingen we één van deze blikken. Een bijzondere schenking waar wij erg blij mee zijn!