Marc Jeucken

"Al van jongs af aan ben ik erg geïnteresseerd in de tweede wereldoorlog. Als kind vond ik de boeken hierover erg spannend en probeerde ik me een voorstelling te maken van het leven in oorlogstijd. Tijdens vakanties was (en ben) ik vaak op zoek naar oorlogsherinneringen. Ook heb ik verschillende verhalen gelezen over wat er zich in deze tijd heeft afgespeeld in de omgeving waarin ik woon. Dat heeft me altijd erg geboeid. 

Jaarlijks is de 4 mei herdenking in onze gemeente heel druk bezocht, wat een teken is dat dit onderwerp bij veel mensen nog erg leeft. Tijdens deze jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst op de Engelse begraafplaats wordt er ook een verhaal verteld over een gebeurtenis uit deze periode dat zich afspeelt in de omgeving van onze gemeente. 

Deze verhalen spreken altijd bijzonder tot de verbeelding en weten velen te beroeren. Dit geeft ook aan dat er behoefte is aan het delen van deze geschiedenis. Het vastleggen van deze oorlogsherinneringen is waardevol. We hebben immers geen heden zonder verleden. Daarom moeten we ons verleden met elkaar delen.

Ook in de huidige tijd hebben we helaas van dichtbij te maken met mensen die moeten vluchten uit een oorlogssituatie. Deze gebeurtenissen gaan ook deze mensen weer tekenen voor hun leven".