Willem de Meij

Opgetekend door Marcel Janse
Op 5 mei 2025 heb ik een gesprek gehad met de heer Willem de Meij over zijn oorlogservaringen in de 2e WO en de ervaringen tijdens de vlucht midden in de nacht vanuit hun huis in het onder water gezette eiland Walcheren. De Engelse luchtmacht bombardeerde de dijken van Walcheren.

Het ouderlijk huis in het midden aan de rechterkant van de ondergelopen straat.
De heer Wim de Meij is kleinzoon van de voormalige hoofdonderwijzer, B.J. de Meij uit het dorp Ritthem dat gelegen is op steenworp afstand van Vlissingen.
De heer B.J. de Meij heeft tijdens de inundatie van het eiland Walcheren vanaf de eerste week van oktober 1944 tot de aan juni 1945 zijn belevenissen in het boekje “De evacuatie van Ritthem”opgetekend.


Opa de Meij geboren 10.09.1882
Het dagboek van de opa van opa de Meij is begin 2013 tevoorschijn gekomen, het werd met handschrift geschreven in totaal 5 schoolschriften.
Aangezien Wim de Meij geboren is op 20 juni 1940 heeft hij slechts geringe herinneringen aan de oorlogsjaren. Vooral de periode dat het eiland Walcheren zwaar werd gebombardeerd is hem bijgebleven. Tijdens de begin dagen van oktober 1944 werden de dijken op het eiland Walcheren op 4 plaatsen verwoest. Bij Ritthem, Vlissingen, Westkapelle en Veere.
De heer de Meij woonde met zijn vader, moeder met een jongere broer en oudere zus samen met zijn ouders in een klein huisje in het dorp Ritthem. De bewoners van het dorp Ritthem werden gesommeerd om het dorp in verband met het naderende bombardement tijdig te verlaten. Wellicht dachten de ouders van de heer de Meij dat het zo’n vaart niet zou lopen want zij besloten om in hun huis te blijven wonen.
Na de vele bommen op de dijken bij het fort Rammekens stroomde het water bij vloed het eiland binnen en kwam de benedenverdieping van het huis onder water te staan. Het hele gezin moest naar de eerste verdieping vluchten. Vervolgens werden er midden in de nacht granaten door een Engels oorlogsschip op het eiland afgevuurd en troffen verschillende granaten het huis van de familie de Meij met als gevolg dat er een enorm gat in het dak was geslagen. Nu was verdere bewoning onmogelijk en werd het gezin alsnog midden in de nacht door het raam in de zijgevel van verdrinking gered. Wim was nog geen 5 jaar oud maar kon deze gebeurtenis in zijn leven nog goed herinneren.
Het huis lag uiteindelijk vol gebroken meubels bedekt met een dikke laag modder. Op het gedeelte van de zolder, waar het kamertje was waar de familie naar toe was gevlucht heeft de opa van de heer de Meij gezien hoe de granaten waren uiteen geslagen. Het was een wonder dat niemand getroffen was.
Bij vloed stroomde het water het eiland binnen alleen bij eb was het dorp Ritthem zoals vele dorpen op Walcheren te bereiken. Na een periode van evacuatie naar het dorp Kwadendamme en nadat het eiland weer droog was komen te staan kon Familie de Meij een leegstaand huis betrekken in de Vlamingstraat in Ritthem.