Wim Schenk
De verdediging van vliegveld Ypenbrug

Wim Schenk werd op 31 augustus 1918 geboren in Amsterdam. Zijn ouders waren Gerardus Cornelis Schenk en Liskje Bruins.

Na enige tijd is het gezin verhuisd naar Naarden, Huizerstraat 4. Op 24-05-1938 vestigde het gezin zich in Soest, Vosseveldlaan 21. Dit is in 1950 vernummerd naar huisnummer 33.

Wim was het enige kind van Gerard en Liskje. In 1940 was hij student. Helaas mocht Wim slechts 21 jaar oud worden…

Wim wordt gemobiliseerd op vliegbasis Soesterberg. Vanwege het feit dat dit vliegveld te dicht bij de Grebbelinie ligt, moet het ontmanteld worden en op 8 mei 1940 wordt Wim met zijn eenheid overgeplaatst naar Vliegveld Ypenburg.

Als de oorlog uitbreekt is hij zeer waarschijnlijk vliegtuigmonteur bij het onderdeel: 3-V-2 LvR.

De piloten van zijn eenheid gaan de strijd aan in het luchtruim. Wim komt zeer waarschijnlijk bij een mitrailleurnest terecht bij één van de hangaars. Hier vecht hij tegen de parachutisten van het Duitse leger. Helaas kan dit niet voorkomen dat het vliegveld wordt ingenomen door de Duitsers.

Bouwtroepen van de Reichs Arbeits Dienst (RAD) egaliseren in juni 1940 het
zwaar getroffen landingsterrein van vliegveld Ypenburg. Op de achtergrond
het beschadigde en uitgebrande luchthavengebouw.

Tijdens de heftige gevechten om vliegveld Ypenburg raakt Wim op 10 mei 1940 zwaargewond. Hij loopt een hersenschudding én bovenarmfractuur op en wordt afgevoerd naar het Rode Kruis ziekenhuis in Den Haag. Zijn ouders worden op de hoogte gesteld en kunnen nog net op tijd afscheid van hem nemen.

Op 11 mei 1940 om 14.00 uur overlijdt Wim aan zijn verwondingen.

Overlijdensakte van Wim

Wim wordt in Den Haag begraven en later herbegraven in Soest. In 1986 krijgt Wim uiteindelijk zijn laatste rustplaats op het Ereveld Grebbeberg.

Wim ligt nu begraven op het Ereveld in Grebbeberg, rij13, nr. 7.

Postuum krijgt Wim in 1946 het Bronzen Kuis. Opmerkingen hierbij: “Zich moedig gedragen bij de verdediging van het vliegveld Ypenburg tegen vijandelijke
valschermtroepen op 10 mei 1940; is daarbij gesneuveld.”

Na een zoektocht van 4 jaar zijn wij in contact gekomen met (verre) nabestaanden. Via hen zijn wij in het bezit van een pasfoto van Wim gekomen. Tevens hebben wij een mooi gesprek gehad met mevrouw Van Zon, het oude overbuurmeisje van Wim Schenk (tijdens het gesprek was zij 94 jaar oud).

Op het oude terrein van Vliegveld Ypenburg is nu een woonwijk gebouwd. Veel straten zijn vernoemd naar de slachtoffers van de meidagen 1940 in dat gebied. Er is een laan naar Wim Schenk vernoemd, de Schenklaan.

Veel gegevens heb wij mogen ontvangen van de historische afdelingen van gemeente Naarden en gemeente Soest en van de historische vereniging van Soest. Via het Rode Kruis hebben wij de verwondingen doorgekregen waarmee Wim opgenomen was.

Ook van defensie hebben veel hulp gekregen: zijn staat van dienst is ons toegestuurd en bij het NIMH hebben wij de gevechtsrapporten mogen inzien.

De oorlogsgravenstichting gaat een bordje met zijn foto en een korte levensbeschrijving plaatsen bij zijn grafsteen.

Zijn staat van dienst bij Defensie:

Bij de Koninklijke Landmacht, bij de Luchtvaartafdeling, 2e Luchtvaart Regiment Ve groep, buiten tegenwoordigheid ingelijfd als gewoon dienstplichtige van de lichting 1938 uit de gemeente Naarden, onder nummer 144 en op dato met uitstel van eerste oefening. Miv 07 juni 1938

In werkelijke dienst tot eerste oefening. Miv 29 aug 1939

Overleden te ’s-Gravenhage ten gevolge van bekomen verwonding. De 11mei 1940.