Johan Berkvens-Janssens

'Later bleek dat op de schuur een Duitse V1 gevallen was en dat zowel Bertus en de knecht van de buren waren omgekomen'.

Door Marc Jeucken

In januari 1945 was mevrouw Johan Berkvens-Janssens nog net geen 5 jaar, maar herinneringen van het einde van de oorlog hebben een onuitwisbare indruk op haar gemaakt. Ook van de periode die vooraf ging aan die bijzondere gebeurtenis weet Johan zich nog het nodige te herinneren.

De familie Janssens was een boerengezin dat woonde aan de Dorstseweg in Bavel. In de oorlog was er bij de familie in de tuin een schuilkelder gegraven waar het hele gezin met de buren in kon schuilen bij onheil. Als het nodig was, trok het gehele gezin zich terug in de schuilkelder tot het moment dat het weer veilig was om eruit te komen. Johan weet zich ook nog te herinneren dat een aalmoezenier bij het gezin thuis op een zondag een mis heeft opgedragen. Over het waarom kan ze zich niets meer herinneren. In de oorlogsjaren had het boerengezin altijd ruim te eten, mensen uit de stad kwamen naar het landelijk gebied om daar eten te halen.
In de schuur op het erf hadden tijdens de oorlog Duitse soldaten gebivakkeerd en na de bevrijding waren er Poolse en Canadese soldaten op het erf. Van de Canadezen weet ze zich nog te herinneren dat die appelflappen bakten in het bakhuis. ’s-Avonds kwamen 2 Canadezen vaak binnen zitten en brachten dan voor hun appelflappen mee. 

Maar het meeste indruk heeft een bombardement na de bevrijding gemaakt. Het was tijdens een bezoek met haar moeder bij de overbuurvrouw. De buurvrouw en haar moeder zaten bij de haard. Johan en Bertus, de zoon van de buren, speelden in de huiskamer. Op een gegeven moment ging Bertus in de schuur een varkenshok schoonmaken voor zijn schaap. Johan ging toen bij haar moeder zitten. Opeens stortte het huis in. Zij baanden zich een weg naar buiten, en gingen op weg naar een arts, die inmiddels bij een oom van haar in de buurt was. Onderweg voelde Johan aan haar gezicht en merkte dat dat vol graankorrels zat. Zij had namelijk hoofdwonden opgelopen van het glas van de spiegel, die boven de haard hing. De arts heeft haar verzorgd. Later bleek dat op de schuur een Duitse V1 gevallen was en dat zowel Bertus en de knecht van de buren waren omgekomen.

Hoe kwam het dat er na de bevrijding nog gebombardeerd werd in Bavel?
Na de bevrijding van het zuiden vuurden de Duitsers V1 en V2 raketten af op Antwerpen en Zeeland. De V1 was een vliegtuigje zonder piloot. Het bestond uit niet veel meer dan een zware straalmotor waar een springlading en een stel vleugels aan vastgemaakt waren. Bij de lancering werd de motor zo ‘geprogrammeerd’ dat hij na een bepaald aantal kilometers stilviel. Dat is gebeurd in Bavel waarbij Bertus en Piet het leven lieten.
Direct na de inslag bood kruidenier Piet van Engelen de familie Janssens onderdak aan omdat hun woning erg beschadigd was. Dat was heel aardig, maar hiervan heeft de familie Janssens geen gebruik gemaakt omdat vader vond dat ze het vee niet alleen konden laten.

 

Dit verhaal hebben we ook op onze facebookpagina geplaatst. Zie hier de reacties op dit verhaal.