Verraad binnen de bokssport
Ook in de "sport"sfeer kennen we tal van (oorlogs)herinneringen. Een ervan is "Het grootste verraad van de sport: Ben Bril opgepakt door boksmaatje".
De Amsterdamse bokser Sam Olij had in 1928 de eer om de Nederlandse vlag te dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in zijn eigen stad. Nog geen twintig jaar later werd hij ter dood veroordeeld wegens oorlogsmisdaden als Jodenjager. Zijn Joodse boksmaat Ben Bril was één van zijn slachtoffers.
Boksmaatjes
Samen met Sam Olij bokste Bril in de jaren dertig bij Olympia in Amsterdam. Gezamenlijk kwamen ze uit voor het nationale amateurteam en vertegenwoordigden ze Nederland op de Olympische Spelen in het eigen Amsterdam. In de loop der jaren voegde Jan Olij zich bij dit gezelschap, zoon van Sam en ook een hele goede bokser. Net als zijn vader was hij politieagent.
Verraad
Ben Bril was op 31 maart 1940 gestopt als actief bokser. Hij voelde aankomen dat het niet lang meer zou duren voordat zijn Joodse familie geen plaats meer mocht nemen op de eerste rij bij zijn wedstrijden. En hij kreeg gelijk. Twee maanden later koos boksfamilie Olij de kant van de Duitsers. Het ene moment deelden ze hun leven met Joden, het andere moment maakten ze jacht op Joden. Sam Olij werd zelfs één van de meest beruchte Jodenjagers. In 1942 werd Bril samen met zijn vrouw Celia en zoon Albert gearresteerd – nota bene door Jan Olij. “Plicht is plicht,” zei zoon Olij en zette het pistool op het hoofd van Albert. Sam Olij was daarna één van de bewakers van Bril. “Plicht is plicht,” zei vader Olij en schold Bril nog eens goed uit. Dit gedrag van vader en zoon Olij is de ergste vorm van verraad uit de Nederlandse sport. Via kamp Vught en Westerbork belandde Bril met zijn gezin in Bergen-Belsen wat zij gelukkig hebben overleefd – in tegenstelling tot 182 andere familieleden van Bril die wél in de oorlog werden vermoord. Het gezin overleefde dus deze verschrikkingen, maar Brils glansrijke bokscarrière was voorbij.
Familie Olij
De familie werd meteen na de bevrijding opgepakt. "Ik had niet het flauwste begrip van wat er gebeuren zou,” verklaarde Sam Olij tijdens zijn proces over het lot van de Joden, die door hem werden opgepakt. Hij kreeg de doodstraf, alhoewel die werd omgezet in een celstraf van uiteindelijk negen jaar. Jan was inmiddels al ontsnapt en gevlucht naar Argentinië waar hij in 1988 werd opgespoord door Bart Middelburg van Het Parool.
Geen bokser meer maar wel arbiter
Bril, in zijn eigen loopbaan tienvoudig nationale kampioen weltergewicht, werd in 1947 scheidsrechter en maakte naam als ‘s werelds beste arbiter. Zelfs in wedstrijden met Duitsers bleef hij onpartijdig, ondanks de oorlog. “Als scheidsrechter ben je neutraal. De beste moet winnen, zonder aanzien des persoons. Of een bokser wereldkampioen of Olympisch kampioen was, maakte me niets uit. Als er iemand een hekel heeft aan moffen, dan ben ik het, maar dat heb ik als scheidsrechter nooit laten merken.”
Tenslotte
Bril had in Utrecht een bekende broodjeswinkel onder de naam "Beter Belegde Broodjes Bij Ben Bril". Hij overleed op 91-jarige leeftijd in het Amsterdamse verpleeghuis Beth Shalom en ligt begraven op de joodse begraafplaats in Muiderberg.
Bron en meer informatie:
* Sportgeschiedenis
* Wikipedia
Kijk naar dit bericht dat we ook op onze Facebookpagina plaatsten met hierop diverse reacties en opmerkingen.
Belangstelling in de Biografie Ben Bril. "Davidsster als Ereteken"?
Zie onderstaand
NB. Als je overgaat tot de aankoop van het boek dan steun je ons meteen