Jan Vellekoop


"Als kind had ik al interesse in de Tweede Wereldoorlog. Veel films gekeken en boeken er over gelezen. Enige jaren geleden ben ik een zoektocht begonnen naar wat mijn opa heeft meegemaakt. Hij heeft in de meidagen 1940 gevochten rond vliegveld Valkenburg en er heel weinig over kunnen vertellen, helaas. Ook ben ik op zoek naar wat zijn broer heeft doorgemaakt in de oorlog. Hij zat in Rotterdam in het verzet en heeft de oorlog helaas niet overleefd. Hij is gefusilleerd in Kamp Vught.


Al jaren ga ik naar de oude slagvelden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Er is daar nog zo veel te zien en vinden van de waanzin uit die tijd. Vijf jaar geleden heb ik een oorlogsgraf van Wim Schenk mogen adopteren. Hij ligt begraven op het Ereveld op de Grebbeberg. Na een lange en interessante zoektocht ben ik in contact gekomen met verre familieleden van Wim. Van hen heb ik een foto gekregen. Deze foto is, samen met een korte levensomschrijving van Wim, op een bordje gezet bij zijn graf. Op deze manier wordt hij niet vergeten.

Ik vind het belangrijk dat de verhalen van onze bevrijders en van hen die de oorlog hebben meegemaakt niet verloren gaan. Graag wil ik een steentje bijdragen om Stibo te helpen deze verhalen en spullen uit de Tweede Wereldoorlog te verzamelen en te bewaren voor ons nageslacht.”