Vera Lynn met "We'll Meet Again"

Met het lied "We'll Meet Again" kreeg de Britse zangeres Vera Lynn grote bekendheid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder de bijnaam "The Forces' Sweetheart" hielp ze met haar optredens het moreel van de Britse troepen in de Tweede Wereldoorlog hoog houden.
Ze overleed op 18 juni 2020 op de respectabele leeftijd van 103 jaar in Ditchling/East Sussex.

Dame Vera Margaret Lynn werd geboren als Vera Margaret Welch Welch in East Ham/Londen op 20 maart 1917 als dochter van een loodgieter en een kleermaakster. Toen ze twee was stierf ze bijna aan een door difterie veroorzaakte kroep, zodat ze drie maanden in een geïsoleerde ruimte moest doorbrengen. Daarna was haar moeder nog lange tijd zo beschermend voor haar, dat ze nauwelijks buiten mocht komen en geen contact had met andere kinderen.

Ze begon met optreden als zevenjarige en gebruikte vanaf haar elfde de meisjesnaam van haar grootmoeder Margaret Lynn als artiestennaam. Ze trad voor het eerst voor de radio op in 1935, bij het Joe Loss Orchestra, destijds een beroemd dansorkest. Ze maakte ook plaatopnamen met Loss en met pianist Charlie Kunz. De eerste plaat die van haar werd uitgebracht was Up the Wooden Hill to Bedfordshire in 1936.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 werd ze beroemd als zangeres die de Britten een hart onder de riem stak. In dat jaar nam ze het nummer We'll Meet Again op, dat goed bleek aan te slaan bij de velen die tijdens de oorlog van hun geliefden gescheiden waren. In 1940 kreeg Lynn haar eigen radioprogramma, Sincerely Yours, waarin zij boodschappen doorgaf aan soldaten in het buitenland en verzoeknummers zong. Ze bezocht ook ziekenhuizen om jonge moeders te interviewen en hun berichten aan hun echtgenoten overzee door te zenden. Ze trad op voor Britse soldaten, bijvoorbeeld in Egypte, het toenmalige Birma, Brits-Indië en Bengalen. We'll Meet Again is haar grootste klassiker en behoort met haar The White Cliffs of Dover tot de beroemdste liederen uit die jaren.

Marlies Claasen, oud-presentatrice van Omroep Gelderland, had in 2010 een ontmoeting met Vera Lynn en zong zelfs met haar dit beroemde lied. "De ontmoeting met Vera Lynn was ontzettend bijzonder. Ze had al achttien jaar niet gezongen. In de loop der jaren hadden al veel journalisten geprobeerd haar zover te krijgen, maar dat lukte nooit. Daarom vond ik het ook wel spannend. Toen de zangeres, toen al in de negentig, ging zitten voor het interview was ik meteen onder de indruk. Ze was zo helder, ze zat er echt. Ze nam ook alle tijd voor ons. Op het einde voelde ik bij mezelf de spanning toenemen en begon ik te zingen. Dat ze mee ging zingen had ik wel gehoopt, maar zeker niet verwacht. Dat was een prachtig moment en was echt een mooie verrassing, dat ze het deed. En het was gewoon een heel bijzonder mens."

Bronnen meer informatie
* Wikipedia
* Omroep Gelderland 

Belangstelling in DVD en bestellen?
Zie onderstaand
NB. Als je overgaat tot de aankoop van het boek dan steun je ons meteen