Bezoek aan Amerikaanse begraafplaats Margraten

Gepubliceerd op 17 november 2020 om 15:00

Een paar weken geleden(2020) was onze vrijwilligster Maartje Pols in Zuid-Limburg en laat daar in Margraten de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland zijn. De Nederlandse regering heeft het grondgebied uit eerbied en dankbaarheid in eeuwigdurende bruikleen afgestaan aan de Verenigde Staten. Tijd voor een bezoek dus!

 

Voordat je de begraafplaats bereikt is de hoge toren van de begraafplaats al in de verte zichtbaar. Eenmaal bij de ingang word je naar de ‘Court of Honor’ geleid. In het midden van het Ereplein ligt een vijver, waar aan het hoofd daarvan een standbeeld van een vrouw staat. De vrouw staat symbool voor alle vrouwen die door de Tweede Wereldoorlog verlies hebben gekend. Het Ereveld is omringt door de ‘Walls of the Missing’. Hierop staan 1772 namen vermeld van Amerikaanse soldaten. Bij sommige namen zie je kleine rozetten staan. Dit betekent dat sindsdien het lichaam van de soldaat gevonden is en geïdentificeerd.

 

Achter de toren liggen de graven in lange rijen achter elkaar. Er liggen in totaal 8301 Amerikaanse soldaten onder de kruizen en Davidssterren begraven die omgekomen zijn tijdens de oorlog. Het merendeel van de Amerikaanse soldaten die hier begraven liggen zijn omgekomen tijdens de bevrijding van Nederland, in de Ardenne en tijdens de opmars door Duitsland.

 

De Amerikaanse begraafplaats is een indrukwekkende plaats om te zijn, waarbij je je realiseert dat meer dan 8000 jonge mensen hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

 

Opdat we nooit vergeten!

 

Meer informatie
Amerikaanse begraafplaats Margaten