Foto's leden van het Poolse verzet

Gepubliceerd op 3 december 2021 om 15:42

Deze indrukwekkende foto's willen wij jullie niet onthouden. Op de toen en nu foto's zijn leden van het Poolse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog te zien. Ze speelden een grote rol in de opstand in Warschau van 1944. 

De personen op de foto's waren allemaal lid van het Poolse verzet, een ondergrondse groep die vocht tegen nazi-soldaten in Polen. Het getto van Warschau was een sloppenwijk in Warschau die door de nazi's werd opgezet en bedoelt was voor Joden. Ze werden uit de andere wijken van Warschau opgepakt en naar dit getto overgeplaatst. De levensomstandigheden in het getto waren zeer slecht. Er heerste armoede en ziekte. 

In 1943 begon het Duitse leger het getto te ontruimen. Alle Joden die in het getto waren gehuisvest zouden worden afgevoerd naar de vernietigingskampen. Maar het getto kwam in opstand en ging de strijd aan met de Duitsers. Gedurende drie maanden bereidden de bewoners van het getto zich voor op het beslissende gevecht, waarvan zij er zich bewust van waren dat het ook het laatste gevecht zou zijn. Honderden ondergrondse bunkers werden gebouwd onder de huizen, aangesloten op het water- en elektriciteitsnet en vaak met elkaar verbonden middels het riolenstelsel. Sommige bunkers hadden ook tunnels die naar buiten het getto leiden. 

Het Duitse offensief in het getto begon op de vooravond van Pesach, 19 april 1943. De Duitsers, onder leiding van SS-Gruppenführer Jürgen Stroop, kwamen met zwaar materieel het getto binnen. Ze werden onthaald met geweervuur, granaten en molotov-cocktails vanuit geprepareerde hinderlaag posities verspreid over het getto. 

De Duitsers met artilleriebeschietingen en het systematisch platbranden van elk huis in het getto. De riolen en gangenstelsels onder het getto werden volgespoten met gas. Alle opgepakte Joden werden ter plekke geëxecuteerd. Binnen korte tijd stond het grootste deel van het getto in brand. De Joodse strijders konden zich nog moeilijk verplaatsen en beperkten zich tot het verdedigen van hun versterkte posities. 

Na de opstand werd het hele getto letterlijk met de grond gelijk gemaakt. Een groot deel van het centrum van Warschau bestond eenvoudigweg niet meer. De Duitsers creëerden in de ruïnes een concentratiekamp (Gesia) en gevangenis (Pawiak) waar veel massa-executies zouden plaatsvinden.  

Tijdens de opstand sneuvelden ongeveer 7000 Joodse opstandelingen. Ruim 6000 kwamen om toen ze verbrand of vergast werden in hun ondergrondse bunkers. De overige ruim 40.000 Joden werden naar het vernietigingskamp Treblinka gestuurd.

Bron: https://encyclopedia.ushmm.org/.../warsaw-ghetto-uprising
Foto's: https://www.1944.pl/artykul/lacza-nas-wartosci,4924.html
Originele post hier: https://www.instagram.com/p/CWqvpw5MqCJ/...