Symposium Spoorwegstaking

Gepubliceerd op 28 september 2019 om 14:00

De kinderen van Versteeg moeten allen onder de wol.’ Deze codeboodschap was op 17 september 1944 te horen op Radio Oranje en het startsignaal voor de spoorwegstaking van de NS. Ruim 30.000 medewerkers werden opgeroepen om het werk neer te leggen. De spoorwegstaking zou tot de bevrijding van Nederland in mei 1945 duren.

17 september 2019 was het dus precies 75 jaar geleden dat de spoorwegstaking werd uitgeroepen en om deze reden organiseerde het SpoorwegmuseumNederlandse Spoorwegen en WBOOKS een symposium over de Nederlandse spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Onze ambassadrice Maartje Pols was erbij aanwezig! 

Naar aanleiding van 75 jaar Spoorwegstaking is er in het Spoorwegmuseum een nieuwe vaste tentoonstelling te zien ‘Kinderen van Versteeg’. Na afloop van het symposium werd iedereen uitgenodigd om de nieuwe tentoonstelling te bezoeken en werden er foto’s, documenten en objecten getoond over de Nederlandse Spoorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Het symposium stond voor een groot deel in het teken van het boek ‘Rijden voor vaderland en vijand’ geschreven door Dirk Mulder, David Barnouw en Guus Veenendaal, spoorweghistoricus. Het eerste exemplaar werd aan het einde van het symposium overhandigd aan NS.