'Pas-Opkamp' Vierhouten

Gepubliceerd op 18 maart 2022 om 16:04

Vrijwilligster Naomi Foppen met een aantal kinderen naar het verscholen dorp geweest om mee te werken aan een spreekbeurt. Een mooie gelegenheid om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog door te geven aan de volgende generaties.

Onderduiken 
Het 'Pas-Opkamp' ligt midden in de bossen van Vierhouten en is in 1943 opgericht. Houten hutten diep verscholen in het bos herbergden in anderhalf jaar tijd wel 80 tot 100 onderduikers. In het zeer dichtbegroeide bos werden vier bosvakken gemaakt en werden er in totaal 9 hutten onder de grond (en gedeeltelijk boven de grond) gebouwd. De mensen mochten zich alleen in de nacht naar andere bosvakken verplaatsen en altijd moesten zij fluisteren uit angst voor ontdekking. Door hulp van vele mensen uit de omgeving was er genoeg voedsel voor de onderduikers. 

Op zondagavond 29 oktober 1944 ging het echter mis. Eén van de kampbewoners werd per toeval ontdekt door Duitse soldaten. Doordat zij nog een eind terug moesten lopen om versterking te halen konden ruim 80 mensen op tijd weg komen uit het kamp. Helaas werden 8 Joodse mensen gevangen genomen door de Duitsers en kwamen zij op 31 oktober 1944 om het leven. 

Zowel drie nagebouwde hutten als het monument voor de omgekomen slachtoffers zijn vrij te bezoeken. 

SpreekbeurtNiets is zo belangrijk om kinderen te vertellen over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Toen een familielid van een van onze vrijwilligers met de vraag om informatie voor een spreekbeurt kwam, zijn zij gezamenlijk naar het Verscholen Dorp in Vierhouten geweest. Hier hebben zij samen wel een uur rondgelopen en heeft zij alle verhalen en informatie te horen gekregen. We hopen dat er een mooie spreekbeurt gehouden kan worden en de herinneringen aan de oorlog wordt doorgegeven.

Kijk op de Facebook naar de reacties.