Open Monumentendag 14 september 2024

Gepubliceerd op 8 juli 2024 om 15:29

Elk jaar in het tweede weekend van september is het Open Monumentendag. Tijdens dit weekend openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het grote publiek. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. Open Monumentendag is met jaarlijks ruim een miljoen bezoekers (2023: 1,5mln) het grootste gratis culturele evenement in Nederland. Open Monumentendag maakt deel uit van een groter geheel, de European Heritage Days. Inmiddels worden er in vijftig landen vergelijkbare evenementen georganiseerd.

De eerste Open Monumentendag in Nederland werd in 1987 in navolging van Frankrijk georganiseerd. Op Open Monumentendag worden monumenten gratis voor het publiek opengesteld, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. Niet alleen openen de duizenden monumenten gratis hun deuren voor het Nederlandse publiek, er worden ook ontelbaar veel activiteiten georganiseerd: tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen, muziekvoorstellingen maar ook veel activiteiten voor jeugd.

Open Monumentendag 2024 staat in het teken van routes, netwerken en verbindingen. Met de slogan ‘Onderweg!’ zal aandacht worden besteed aan reizen via diverse soorten wegen en met verschillende vervoersmiddelen, van A naar B. Maar ook onderweg zijn in de vorm van tijd; van verleden naar heden, van oud naar nieuw. 

Ons herinneringscentrum zal dit jaar voor Open Monumentendag speciaal open gaan. Er zullen verschillende voorwerpen te zien zijn,  er is een historisch voertuig  aanwezig en alles wordt omlijst door muziek. Tijdstip wordt later bekend gemaakt.