Het mysterie van de verdwijning van Glenn Miller
op 15 december 1944

Ook zo'n bijzondere "oorlogsherinnering" ...

 

Op 15 december 1944 zou de beroemde orkestleider Glenn Miller van Engeland naar Parijs vliegen, maar hij zou echter nooit zijn aankomen in de Franse hoofdstad. Zijn lichaam is tot op heden nooit gevonden en er zijn nog altijd volop onduidelijkheden rond de verdwijning van de legendarische Amerikaanse orkestleider ...

Het vliegtuig met bemanning en passagiers verdween van het radar om nooit meer gevonden te worden. Tot op de dag van vandaag is de status van Glenn Miller nog altijd ‘Missing in action’. Officieel was het toestel in zeer slecht weer terechtgekomen en neergestort in Het Kanaal. Aangezien zijn lichaam en het wrak van het vliegtuig niet werden teruggevonden gaf zijn dood aanleiding tot speculaties en ‘wilde verhalen’ rond de dood, resp. verdwijning van deze unieke en legendarische orkestleider.

Bijzondere herinneringen ...* Eén theorie is dat Miller zou werken als Amerikaanse spion. Om die reden zouden de Duitsers een aanslag op het vliegtuig hebben gepleegd. * Een andere theorie is dat Miller gewoon in Parijs is aangekomen en diezelfde avond is overleden aan een hartinfarct gedurende een bezoek aan een prostituee. Zeg maar: de ultieme ‘Moonlight Serenade’. Met het verhaal over het vliegtuigongeluk zou de Amerikaanse luchtmacht een internationaal schandaal hebben willen voorkomen.* Een aanwijzing voor een andere dan de officiële doodsoorzaak zou kunnen worden gevonden in de verklaring die bommenwerperpiloten aflegden. Op de dag dat Glenn Miller verdween zagen zij eenzelfde type vliegtuig onder zich vliegen op het ogenblik dat zij boven Het Kanaal hun bommen dropten na een afgebroken missie. Een aantekening in een notitieboekje van de toen zeventienjarige vliegtuigspotter Richard Anderton werpt ander licht op de vliegtuigcrash. Hij spotte op 15 december 1944 een Norseman (het type vliegtuig waarin Miller vloog) ten oosten en ten westen van Londen. Volgens deze gegevens bevond het vliegtuig zich ver verwijderd van de zone boven zee waar vliegtuigen hun overbodige bommen konden lossen en vloog het ook niet in de richting van dit gebied. Richard Anderton, die in 1982 overleed, maakt het aannemelijk dat het vliegtuig van Miller is neergestort als gevolg van een fout van de piloot of een mechanisch mankement, zoals ook de officiële verklaring toentertijd was. Het notitieboekje werd door famiieleden onlangs getoond tijdens een taxatie van de BBC Antiques Roadshow (vergelijkbaar met Kunst & Kitch). Een taxateur van het programma stelde de waarde van het boekje vast op 1000 pond.* Het meest waarschijnlijke scenario is echter gebaseerd op het verhaal van een Brits bemanningslid van een bommenwerper. In 1984, veertig jaar na dato, verklaarde hij dat hij met zijn toestel op die 15e december terugkeerde van een geannuleerde aanval op Duitsland. Voor de landing in Engeland werden de in het vliegtuig aanwezige bommen gedumpt boven het Engelse Kanaal. Gedurende die dampactie zagen de bemanningsleden onder zich een Norseman (type vliegtuig waarin Miller vloog) Op basis van deze verklaring wordt nu aangenomen dat Glenn Miller slachtoffer is geworden van dit ‘vriendschappelijk vuur’.

Glenn Miller ...Glenn Miller was een beroemde Amerikaanse jazztrombonist, orkest-/bigbandeider en arrangeur toen de swing populair was. Zijn Glenn Miller Orchestra was een Amerikaanse swingdansband, opgericht door hem in 1938. De band werd gearrangeerd rond een klarinet en tenorsaxofoon die melodie speelde en drie andere saxofoons die harmonie speelden. De band werd het meest populaire en commercieel succesvolle dansorkest van het swingtijdperk met een van de grootste hitlijsten van de 20ste eeuw.

Bronnen en meer informatie
* Haarlem Nieuws
* Crooning.nl 

 

Wil je meer weten over Glenn Miller?
Zie onderstaand
NB. Als je overgaat tot de aankoop van deze DVD dan steun je ons meteen