Zoektocht naar meer informatie over Jan Hendrik Matthijs de Bolster

Gepubliceerd op 7 april 2021 om 14:52

 

Onlangs kregen wij dit bericht in de e-mailbox binnen. Wie kan ons hierbij helpen?

Beste mevrouw/meneer, 
Toen ik in de buurt een rondje fietste zag ik op het hek van begraafplaats Oud Kralingen een bord van de 
Oorlogsgravenstichting hangen.

 

Ik vond na wat zoeken op internet het familiegraf van Jan Hendrik Matthijs de Bolster. Helaas was de steen op het graf niet goed onderhouden. Oorzaak kan van alles zijn. Maar het leek mij leuk om eens te kijken wat ik over dit lid van verzet te weten kon komen. Het is niet veel, wel over zijn ouders en verder terug. Jan Hendrik Matthijs is vernoemd naar zijn grootvader, de vader van zijn moeder. 


Hij moet een of meerder kinderen hebben gehad, hij wordt vader genoemd op zijn grafsteen en zijn vrouw, Jacoba Nobel, wordt daarop moeder en oma genoemd. Hij wordt genoemd in de 
Erelijst van Gevallenen 1940-1945, het dikke boek dat bij de ingang van de Tweede Kamer ligt, op bladzijde 430.

 

In het boek De Rotterdamse gevallenen van het verzet 1940-1945 staat op bladzijde 87: 
Bolster, Jan H.M. de (Jan 7, Jan Veenstra) - Geb. Rotterdam 29 december 1918. Kantoorbediende. Rayonleider van de L.O. te Rotterdam. Bij een overval op 8 maart 1945 werd hij in zijn schuilplaats doodgeschoten. J.L. Post en A. Kranenburg werden daarbij gearresteerd. (GB-I-273). 

Wat als laatste tussen haakjes staat is de bron. Het eerste wat tussen haakjes staat zijn de werknamen van Jan de Bolster. 


Ik vind het heel jammer dat ik tot nog toe niets meer kan vinden. Juist omdat het graf van deze man zo vlakbij mijn huis is en de geschiedenis zich in Rotterdam heeft afgespeeld. Misschien heeft u iets in uw archief over hem? 

Namens Tini Noordzij alvast bedankt!